Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου

Τα Καλά νέα

Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2015

Τα καλά νέα

Μετά από αρκετή αγωνία και ανατροπές, το τελικό αποτέλεσμα της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι μας γέμισε ανακούφιση και χαρά! Όμως για να είμαστε ρεαλιστές, ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για πανηγυρισμό, αλλά και ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας και απόλυτης έλλειψης συντονισμού, έχουμε επιτέλους μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα! Είναι μάλιστα εξαιρετικά θετικό ότι η νέα παγκόσμια συμφωνία υιοθετεί έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τον περιορισμό της ανόδου θερμοκρασίας, στον 1,5 οC (αντί για 2 οC). (δείτε μια ανάλυση των κύριων σημείων της συμφωνίας)

Τι άλλαξε στο δρόμο για το Παρίσι;

Δεν ήταν αυτονόητο ότι τα σχεδόν 200 κράτη που εκπροσωπήθηκαν ισότιμα στο Παρίσι θα έβαζαν στην άκρη τα συμφέροντά τους για να καταλήξουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πίεση της κοινής γνώμης και οι κινητοποιήσεις μας που προηγήθηκαν.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία φέρνουν την κλιματική αλλαγή «στην πόρτα μας». Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία για τον στόχο του 1,5 οC προήλθε από μικρά νησιωτικά κράτη που βλέπουν τον κίνδυνο κυριολεκτικά να πνιγούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε δείξει με στοιχεία τον αντίκτυπο τις κλιματικής αλλαγής στις πόλεις, τα δάση τη γεωργία και τον τουρισμό μας.

Τέλος, πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία της καθαρής ενέργειας την έχουν καταστήσει όχι μόνο ρεαλιστική εναλλακτική αλλά και ελκυστική επένδυση. Εμείς και πάλι έχουμε δουλέψει για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί όχι μόνο να απαλλαγεί από τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων, αλλά να το κάνει και με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Ποιες δυσκολίες παραμένουν;

Τώρα, η ευθύνη πέφτει σε κάθε κράτος να εφαρμόσει τη συμφωνία. Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο γενικό στόχο της «σωτηρίας του πλανήτη» που όλοι ευαγγελίζονται, ως τις ριζικές αλλαγές που πρέπει η κάθε χώρα να αναλάβει. Εδώ εργαζόμαστε ώστε η Ελλάδα να ξυπνήσει γρήγορα από το λήθαργό της και να καταλάβει, πρώτα απ’ όλα, ότι ο τρόπος που παράγει ενέργεια με κύρια βάση το λιγνίτη, είναι εντελώς ασύμβατος με τη συμφωνία του Παρισιού αλλά και με το συμφέρον της χώρας.

Δυσκολίες θα υπάρξουν στην πορεία. Για πρώτη φορά όμως μπορούμε να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά ότι τα παιδιά μας δεν θα πληρώσουν με τη ζωή τους την επιβάρυνση του κλίματος που για δεκαετίες τώρα εμείς προκαλούμε.

Στο Παρίσι το νερό μπήκε στο αυλάκι. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε όλοι για να γίνει χείμαρρος!

Είμαι στη διάθεσή σας στο  " target="_blank"> αν θέλετε να μοιραστείτε οποιαδήποτε σκέψη σας.

Με εκτίμηση,

Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής WWF / 17-12-2015

greek english

Ειδήσεις με μία μάτια

Ο Σύλλογός μας στην Ηλεκτρονική Εποχή

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, εγκαινιάζουμε σήμερα την ηλεκτρονική μας σελίδα ( www.durako.gr ), σκοπεύοντας ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαία εικόνα

DSCF4145.JPG

Συνδικάτο

Τα νέα από τον Σύλλογο Ντουράκο Αλεποχωρίο
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Ο καιρός στο Megara

Ο καιρός τώρα
Μερική συννεφιά Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία: 10 °C
Τετάρτη, 08 Απρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 10 ως 14 °C
Πέμπτη, 09 Απρ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 17 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου
Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.