Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου

Προκλητική αυθάδεια της Τουρκίας με στόχο τη Θράκη

Τετάρτη, 03 Δεκέμβριος 2014

Προκλητική αυθάδεια της Τουρκίας με στόχο τη Θράκη

«Μίνι υπουργικό συμβούλιο» στη Θράκη σκοπεύει να κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετά το ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβαστεί η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θράκη αμέσως μετά την ελληνοτουρκική σύνοδο, μαζί με τους δέκα υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα τον συνοδεύουν στην Αθήνα.

Το τουρκικό «αίτημα» έχει προκαλέσει αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι αργά χθες το βράδυ αναζητούσε έναν κομψό τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής διπλωματικής αυθάδειας.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, αυτή καθεαυτή η προγραμματισμένη ελληνοτουρκική σύνοδος της Αθήνας μπορεί να χαρακτηριστεί επίδειξη κατευναστικής διάθεσης από την ελληνική κυβέρνηση καθώς πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό Barbaros με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων ερευνά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι προφανές, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να… εκδράμει με το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, προκειμένου να ακούσει επί τόπου τα προβλήματα των «Τούρκων της Θράκης», αποτελεί κλιμάκωση μιας προκλητικής στάσης, η οποία έχει στόχο να επιδείξει την τουρκική ισχύ απέναντι σε μια ανήμπορη να αντιδράσει ελληνική κυβέρνηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το αίτημα για την επίσκεψη του τουρκικού υπουργικού κλιμακίου στη Θράκη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά – μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας – προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς, με τελευταία την «παρενόχληση» του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό άμυνας Ν. Δένδια στο Καστελόριζο.

Πριν από αυτό, ειδικά από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, έχουν υπάρξει περιστατικά έντασης σε ελληνικά χωρικά ύδατα, από το Βόρειο Αιγαίο (Σαμοθράκη), την περιοχή της Λέσβου και των Ιμίων, καθώς και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και νησίδες.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ και η τουρκική κυβέρνηση υπογραμμίζει τη διάθεση και τη δυνατότητά της να εμποδίσει τις έρευνες και την εκμετάλλευση στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας την συνηθισμένη τακτική του κατευνασμού, δέχτηκε να πραγματοποιηθεί η ελληνοτουρκική σύνοδος κορυφής…

Η «καλή θέληση» της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία, γεγονός που, απ’ ό,τι φαίνεται, πυροδοτεί τις τουρκικές προκλητικές ιδέες, όπως αυτή για την «εκδρομή» του μισού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στη Θράκη.

Για να δούμε αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει τη δέουσα απάντηση στο αίτημα αυτό ή αν θα βρει τον… «κομψό» τρόπο να το ικανοποιήσει.

Δημήτρης Μηλάκας
topontiki.gr
greek english

Ειδήσεις με μία μάτια

Ο Σύλλογός μας στην Ηλεκτρονική Εποχή

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, εγκαινιάζουμε σήμερα την ηλεκτρονική μας σελίδα ( www.durako.gr ), σκοπεύοντας ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαία εικόνα

DSCF4158.JPG

Συνδικάτο

Τα νέα από τον Σύλλογο Ντουράκο Αλεποχωρίο
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Ο καιρός στο Megara

Ο καιρός τώρα
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 14 °C
Τετάρτη, 01 Απρ
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 9 ως 16 °C
Πέμπτη, 02 Απρ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 7 ως 15 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου
Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.