Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου

Η Μεγαλόχαρη και η Ελπίδα του Ελληνισμού

Κυριακή, 16 Αύγουστος 2015

Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

15 ΑΥΓ 2015 /
BY KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ /
LEAVE A COMMENT /

Panagia_h_Portaitissa_01

Γιορτάζει η Μεγαλόχαρη, η Μητέρα όλου του ανθρωπίνου γένους, Ο Ελληνισμός αισθάνεται μία ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη για το ιερό πρόσωπο της Θεομήτορος. Η Παναγιά είναι η ελπίδα μας, το αποκούμπι μας, η Παραμυθία και η Παρηγορία μας, η Μεσήτρια προς τον Θεάνθρωπο.

Στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες, ως πρόσωπα μεμονωμένα αλλά και ως Έθνος, ψάλλουμε τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τον οποίο συνέθεσε ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις, Αυτοκράτωρ της Νικαίας, μετά την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους. Ο εθνικός ύμνος της Ελληνορθόδοξης Αυτοκρατορίας, η οποία είχε πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη ήταν το κοντάκιον «Τη Υπερμάχω», το οποίο παραμένει και σήμερα συνδεδεμένο με την ελπίδα μας για ελευθερία, εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτιστική αναγέννηση.

Στην Παναγία αφιέρωνε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κάθε μεγάλη νίκη του κατά την Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Την Υπέρμαχο Στρατηγό έβαλε ψηλά στο κατάρτι του πάρωνος «Άρης» ο γενναίος πλοίαρχος Βότσης και διέφυγε από τα πυρά των αιγυπτιακών πλοίων στον κόλπο του Ναυαρίνου, όταν ο Τσαμαδός και ο Σανταρόζα είχαν σφαγιασθεί στη Σφακτηρία από τα στίφη του Ιμπραήμ (1825).

Ο τορπιλλισμός της «‘Έλλης» από ιταλικό υποβρύχιο ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου του 1940 φούντωσε τα στήθη των πολεμιστών της Πίνδου με την πίστη ότι ο πόλεμος κατά του Μουσσολίνι είναι δίκαιος και ότι η Μεγαλόχαρη, σαν μαυροφορεμένη μάνα, είναι εκεί στο μέτωπο και μάς καθοδηγεί.

Τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού εκφράζει η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την Παναγία, την οποία περιγράφει ο Γ. Σεφέρης, την ημέρα που οι Γερμανοί μάς κήρυξαν τον πόλεμο (Απρίλιος 1941): «Το πλήθος που ζητωκράυγαζε στην οδό Σταδίου σώπασε ξαφνικά κι έπειτα άρχισε να τραγουδά με μια βαρειά μεγάλη φωνή το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια». Αυτό και μόνο. Αλλά αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταλάβει κανείς πως ο πόλεμος τούτος δεν ήταν σημερινός ούτε χτεσινός, ήταν ο αιώνιος πόλεμος της Ελλάδας όλων των καιρών για την ανθρώπινη αξία» (Δοκιμές Α΄, σελ 178).

Η Παναγία, την οποία υμνήσαμε και υμνούμε με δεκάδες τιμητικά προσωνύμια και χιλιάδες ναούς, είναι η πνευματική μας θωράκιση, είναι η δύναμη που κρατά όρθιο τον Ελληνισμό, παρά τις δουλείες, τις κρίσεις, τις περιπέτειες. Οι θολοκουλτουριάρηδες και οι διάφορες ομάδες αθέων, που ζητούν να αποσυνδεθεί η παιδεία μας από την Ορθόδοξη Εκκλησία και από την Χριστιανική αγωγή είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν κατανοούν πώς επιβιώσαμε μέχρι τώρα. Διαβάζουν την ιστορία του Έθνους μας με παραμορφωτικούς φακούς. Ο Έλληνας δεν θα πάψει ποτέ να στηρίζει την ελπίδα του στην Υπεραγία Θεοτόκο. Χωρίς την Ορθοδοξία ο Ελληνισμός θα χαθεί!

greek english

Ειδήσεις με μία μάτια

Ο Σύλλογός μας στην Ηλεκτρονική Εποχή

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, εγκαινιάζουμε σήμερα την ηλεκτρονική μας σελίδα ( www.durako.gr ), σκοπεύοντας ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαία εικόνα

DSCF4147.JPG

Συνδικάτο

Τα νέα από τον Σύλλογο Ντουράκο Αλεποχωρίο
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Ο καιρός στο Megara

Ο καιρός τώρα
Μερική συννεφιά Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία: 10 °C
Τετάρτη, 08 Απρ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 10 ως 14 °C
Πέμπτη, 09 Απρ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 17 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου
Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.