Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου

Ιστορικά στοιχεία της περιοχής

Τετάρτη, 07 Απρίλιος 2010

Ιστορία


Κατά την αρχαιότητα το Αλεποχώρι ονομαζόταν Πηγαί ή Παγαί και αποτελούσε το επίνειο των Μεγάρων στον Κορινθιακό κόλπο και είχε πολύ μεγάλη σημασία, αφού απ’ εκεί ξεκινούσαν τα καράβια για να ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο και σε άλλες μακρινές περιοχές.

Η Μεγαρική παράδοση, σύμφωνα με τον Παυσανία, ανέφερε πως βασιλιάς των Παγών ήταν ο ΤΗΡΕΑΣ, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του βασιλιά της Αττικής Πανδίονα, ΠΡΟΚΝΗ. Ο Θουκυδίδης αναφέρει πως η μοίρα της οικογένειας του Τηρέα ήταν τραγική και ενέπνευσε πολλούς τραγικούς ποιητές. Στη γη των Παγών  είχε θαφτεί ο ΑΙΓΙΑΛΕΥΣ, γιος του Αδράστου, που σκοτώθηκε στην εκστρατεία των 7 Αργείων κατά της Θήβας.

Οι Παγές γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια λόγω της θέσης τους, αφού οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν το επίνειο αυτό σαν ορμητήριο κατά των Πελοποννησίων (461 π.Χ.). Όταν αργότερα οι Μεγαρείς προσχώρησαν στην Πελοποννησιακή Συμμαχία, οι Παγές συνέχισαν να βρίσκονται στην κατοχή των Αθηναίων μέχρι το 445 π.Χ., οπότε υποχρεώθηκαν από τους όρους της τριακονταετούς ειρήνης να τις εγκαταλείψουν.

Όταν προσχώρησαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία (243 π.Χ.) οι Παγές έγιναν ανεξάρτητη πόλη και έκοψαν δικά τους νομίσματα με την επιγραφή Αχαιών Παγαίων  (μετά το 192 π.Χ.).

Σε ανασκαφές που έγιναν 2 χλμ. από τις υπώρειες του λόφου, στη θέση Μπούρι, αποκαλύφτηκε Αρχαϊκό Ιερό, με περισσότερα από 10.000 αγγεία, ειδώλια και μετάλλινα κοσμήματα. Το Ιερό χρονολογείται από τα τέλη του 7ου έως τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Αποδίδεται σε κάποια γυναικεία θεότητα με θεραπευτικές ιδιότητες, μάλλον στην θεά Δήμητρα, θεά της γονιμότητας της φύσης και των γυναικών.

Ο λόφος της ακρόπολης των Παγών ήταν οχυρωμένος με τείχη, φτιαγμένα με την Μακεδονική τεχνική. Ίχνη των τειχών είναι ορατά ακόμα και σήμερα δεξιά και αριστερά του σημερινού κατηφορικού δρόμου που οδηγεί στο Αλεποχώρι. Ανατολικά της ακρόπολης έχουν βρεθεί τάφοι που ανήκουν σε οργανωμένο νεκροταφείο των Κλασικών χρόνων και είναι φτιαγμένοι από ψαμμίτη.


ΠΗΓΗ : έκδοση του Δήμου Μεγαρέων ¨Τα Μέγαρα της Αρχαιότητας¨,
επιμέλεια της αρχαιολόγου Ευγενίας Παπασίδερη – Χριστοπούλου.

greek english

Ειδήσεις με μία μάτια

Ο Σύλλογός μας στην Ηλεκτρονική Εποχή

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, εγκαινιάζουμε σήμερα την ηλεκτρονική μας σελίδα ( www.durako.gr ), σκοπεύοντας ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαία εικόνα

DSCF4150.JPG

Συνδικάτο

Τα νέα από τον Σύλλογο Ντουράκο Αλεποχωρίο
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Ο καιρός στο Megara

Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 30 °C
Σάββατο, 20 Ιούλ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 24 ως 32 °C
Κυριακή, 21 Ιούλ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 24 ως 32 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου
Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2019 Elxis.org. All rights reserved.