Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου

Ελληνισμός στα Σκόπια

Κυριακή, 21 Οκτώβριος 2018


Ελληνισμός στα Σκόπια

Τα Βαλκάνια έχουν τον εκρηκτικό τίτλο «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Απετέλεσε χώρο, όπου πληθυσμοί διακινήθηκαν, διασταυρώθηκαν, κατοίκησαν ή αποχώρησαν από αυτά. συνήθως δημιουργώντας ένα συγκρουσιακό μίγμα, με κρίσεις, οι οποίες έφθαναν και σε πολεμικές συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της πραγματικότητας είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Ελληνισμός υπάρχει σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, σε ποσοστό ανάλογο με την γειτνίαση των χωρών αυτών. Όπως δηλαδή στην Ελλάδα υφίστανται μειονότητες Σέρβων Βουλγάρων Αλβανών, Τούρκων, Ρουμάνων, έτσι και στις όμορες χώρες ο Ελληνισμός είναι παρών και αυτό είναι αποδεκτό από όλες αυτές τις χώρες.

Η μόνη η οποία αρνείται την ύπαρξη, ελληνογενούς στοιχείου στην περιοχή του, λόγω ανασφάλειας υπάρξέως του, είναι το νεοιδρυθέν Κράτος του Σκοπίων (FYROM), το οποίο συστηματικά, κάτω από την νέα μορφή του την οποία έχει πάρει από το 1991, αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη Ελληνικής καταγωγής κατοίκων του, όπως επίσης και αντίστοιχων Βουλγαρικής καταγωγής.

‘Eχει απαγορεύσει να δηλώνεται η πραγματική καταγωγή των κατοίκων της στις διάφορες σύγχρονες απογραφές πληθυσμού, όπως αυτή του 1991, όπου αναφέρονται 28 εθνότητες μέσα στο κράτος των Σκοπίων, εκτός από την Ελληνική και την Βουλγαρική.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στην πρόσφατη απογραφή του 2012, σύμφωνα με την οποία, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.082.000 άτομα, των οποίων η εθνικότητα κατανέμεται στα εξής ποσοστά: 64% Σλαβομακεδόνες, 25% Αλβανοί, 4% Τούρκοι, 3% Ρομά, 2% Σέρβοι, 0,8% Βόσνιοι και το 0,5% Βλάχοι χωρίς καμία παρουσία Ελληνων ή Βουλγάρων.

Βέβαια και μόνο αυτή η επισήμανση δείχνει την σκοπιμότητα και την ανακρίβεια της σχετικής απογραφής.

Παλαιότερες απογραφές έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξη ελληνικού στοιχείου στα Σκόπια είναι δεδομένη, με ενδεικτικά αναφερόμενη την απογραφή η οποία έγινε με ευθύνη των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής το 1941, όπου οι χριστιανοί, ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, Έλληνες το γένος, σε ένα σύνολο πληθυσμού 800.000 ατόμων, ήταν 100.000, ήτοι το 12% του πληθυσμού.

Μεταγενέστερη απογραφή του 1951 ανεβάζει το Ελληνικό στοιχείο στις 158.000 και εξ’αυτών οι 25.000 είναι Έλληνες γηγενείς κάτοικοι Μοναστηρίου, 100.000 βλαχόφωνοι Έλληνες (Γκρεκ) όπως τους αποκαλούν, 3000 Έλληνες Σαρακατσαναίοι και 32.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου, ήτοι το 18% του τότε πληθυσμού των Σκοπίων, ο οποίος τότε αριθμούσε 690.000 κατοίκους.

Τα στοιχεία αυτά ενόχλησαν τις αρχές του Σκοπίων, οι οποίες υποχρέωσαν τους Έλληνες να δηλώσουν Μακεδόνες ή το μέγιστο, Βλάχοι.

Τα απογραφικά στοιχεία του 1961 και του 1971 είναι απολύτως ασαφή από την προσπάθεια των Σκοπιανών να μειώσουν την δύναμη των Ελλήνων. Η απογραφή όμως το 1991, αποκαθιστά την μερική αλήθεια.

Έτσι, παρότι δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομερή δημογραφικά στοιχεία, εντούτοις στον αντιπολιτευόμενο τύπο των Σκοπίων, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες με σχετική αξιοπιστία, ότι το ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, ήταν μεταξύ 12% έως 18 ο/ο , δηλαδή περίπου 250.000 πολιτών επί του συνόλου των 2.100.000 κατοίκων.

Είναι αυτοί οι οποίοι στο παρελθόν είχαν αναγκαστεί να δηλώσουν Μακεδόνες, Βλάχοι, Γιουγκοσλάβοι και είναι αυτοί, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι γηγενείς Έλληνες, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι και Πολιτικοί Πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου.

Την εξώφθαλμη αυτή πραγματικότητα έρχονται να παρουσιάσουν οι Απογραφές, με την μαθηματική τους αναμφισβήτητη βεβαιότητα των αριθμών.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απουσία του Ελληνικού Κράτους να διεκδικήσει και προστατεύσει την συγκεκριμένη πολυπληθή Ελληνική μειονότητα είναι εμφανής, αφήνοντας όλη την προσπάθεια στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία μπορεί  να σφάλει και να κάνει καλό ή κακό, κατά περίπτωση.

Ευάγγελος Ιωάννου Τσίρκας / 21 Οκτωβρίου 2018

greek english

Ειδήσεις με μία μάτια

Ο Σύλλογός μας στην Ηλεκτρονική Εποχή

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, εγκαινιάζουμε σήμερα την ηλεκτρονική μας σελίδα ( www.durako.gr ), σκοπεύοντας ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαία εικόνα

DSCF4165.JPG

Συνδικάτο

Τα νέα από τον Σύλλογο Ντουράκο Αλεποχωρίο
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Ο καιρός στο Megara

Ο καιρός τώρα
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 13 °C
Κυριακή, 18 Νοέ
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 14 ως 16 °C
Δευτέρα, 19 Νοέ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 12 ως 19 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου
Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.