Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου

Διαχρονικός Ελληνικός Πολιτισμός

Τρίτη, 12 Απρίλιος 2016

Ar6

Κωνσταντίνος Χολέβας / 12η Απριλίου 2016

Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης η ελληνορθόδοξη παιδεία, ο διαχρονικός ελληνικός πολιτισμός και η συνειδητοποίηση της εθνικής μας ταυτότητας είναι τα στηρίγματά μας. Για να βγούμε από το τέλμα και για να ξεπεράσουμε τη διάχυτη απαισιοδοξία πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και να καταλάβουμε πού πηγαίνουμε, χωρίς αλαζονεία αλλά και χωρίς ηττοπάθεια.

Η αναβάπτιση στον Ελληνισμό, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό είναι η μόνη απάντηση. Όποιος θέλει να εργασθεί για την αναγέννηση της Ελλάδος οφείλει να μετατρέψει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο εργαστήριο μελέτης της Αρχαίας, της Βυζαντινής, της Εκκλησιαστικής και της Νεοελληνικής Γραμματείας. Να δώσει κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες να μελετήσουν τη φιλολογία, την ιστορία, τη δημοτική ποίηση του Ελληνισμού, να εγκύψουν στην Ορθόδοξη υμνογραφία και αγιογραφία, να γνωρίσουν τον πολιτισμό του Βυζαντίου (Ρωμανίας) που επηρέασε δημιουργικά εκατομμύρια Ορθοδόξων της Ανατολικής Ευρώπης, να σπουδάσουν την ενιαία ελληνική γλώσσα, η οποία πάντα τροφοδοτεί τις άλλες γλώσσες. Αξίζει αν μετατρέψουμε την Ελλάδα σε παγκόσμιο εργαστήριο ελληνικής σκέψης, σε οικουμενικό εκδοτικό κέντρο Πατερικών Σπουδών, σε ερευνητικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας.

Η αναζήτηση και κατανόηση της εθνικής μας ταυτότητας αξιζει να γίνει με διπλό προσανατολισμό. Πρώτον για να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και τί μας πρέπει. Δεύτερον για να μεταδώσουμε παιδεία και πολιτισμό σε όλους τους λαούς. Στην Ευρώπη, η οποία έχει χάσει τις ελληνικές και χριστινικές ρίζες της, στα Βαλκάνια και στον ρωσικό κόσμο, που βαπτίσθηκαν στην κληρονομιά του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, στους λαούς της Ανατολής, οι οποιοι ακόμη τιμούν τον Μέγα Αλέξανδρο, σε όλους. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία ήσαν πάντοτε οικουμενικά μεγέθη και η ταυτότητά μας δεν είναι φοβική ούτε κλεισμένη σε στενά σύνορα. Θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες για να είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι, για να σεβόμαστε τους άλλους πολιτισμούς, χωρίς να απεμπολούμε τον δικό μας.

Στα σχολεία μας η μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών, η αποφυγή αποδομητικών   ερμηνειών στην Ιστορία, η διατήρηση του Ορθοδόξου περιεχομένου των Θρησκευτικών και ο σεβασμός στους Νεοέλληνες κλασσικούς θα είναι το πρώτο βήμα. Οδηγοί μας το Ευαγγέλιο, ο Αριστοτέλης, ο Διονύσιος Σολωμός.

greek english

Ειδήσεις με μία μάτια

Ο Σύλλογός μας στην Ηλεκτρονική Εποχή

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία του διαδικτύου, εγκαινιάζουμε σήμερα την ηλεκτρονική μας σελίδα ( www.durako.gr ), σκοπεύοντας ...

Διαβάστε περισσότερα...

Τυχαία εικόνα

DSCF4144.JPG

Συνδικάτο

Τα νέα από τον Σύλλογο Ντουράκο Αλεποχωρίο
RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Ο καιρός στο Megara

Ο καιρός τώρα
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 11 °C
Τετάρτη, 01 Απρ
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 9 ως 16 °C
Πέμπτη, 02 Απρ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 7 ως 15 °C
Weather by AccuWeather.com
Created by Ioannis Sannos (IOS)
Ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ντουράκο Αλεποχωρίου
Powered by Elxis - Open Source CMS.  Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.